Zorgverzekering

Psychotherapie is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeringen en wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Behandeling wordt enkel vergoed wanneer een diagnose (DSM-IV) gesteld kan worden en een diagnosebehandelcombinatie (dbc) geopend wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een kortdurende behandeling, de Generalistische Basis GGZ (BGGZ) en de langer durende behandeling, de Specialistische GGZ (SGGZ).

Je huisarts maakt een inschatting welke vorm het beste bij je past en geeft een verwijsbrief mee waarop de betreffende vorm aangegeven is. Om in aanmerking te komen voor vergoeding bij jouw zorgverzekeraar heb je deze verwijsbrief nodig en dien je deze mee te nemen tijdens het intakegesprek.

Generalistische Basis GGZ (BGGZ)

Afhankelijk van het zorgproduct zullen er 2 tot 12 sessies worden vergoed; kort (maximaal 5 sessies), middel (6 tot 8 sessies) en intensief (9 tot 12 sessies). Na ons intakegesprek bespreken we in welke vorm je valt.

Specialistische GGZ (SGGZ)

Er is geen beperking aan het aantal gesprekken dat vergoed wordt.

Eigen risico

Voor zowel de SGGZ als de BGGZ geldt het verplichte eigen risico van minimaal € 385.


Contractvrij

Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars afgesloten. Als je een ‘echte’ restitutieverzekering hebt, dan krijg je de gehele behandeling vergoed. Heb je een naturapolis of combinatiepolis dan krijg je een deel van de behandeling (waarschijnlijk ongeveer 70%-75%) vergoed en betaal je het overige deel zelf. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar voor informatie over het type polis.

Vaak is een restitutiepolis enkele euro’s duurder per maand, maar hierbij is het grote voordeel dat je vrije keuze hebt van zorgaanbieder (dus ook bijv. van een ziekenhuis).

Mijn advies is om vooraf contact met je eigen zorgverzekeraar op te nemen om te informeren over het percentage vergoeding van de behandeling in mijn praktijk dat geldt voor jouw verzekeringspolis.

Wat betekent dit voor jou qua kosten?

Zoals hierboven beschreven zijn de kosten van de behandeling afhankelijk van jouw type verzekeringspolis. De tarieven worden bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit. Afhankelijk van de diagnose en het aantal minuten dat je in behandeling bent geweest, wordt het tarief vastgesteld.

Overzicht van de tarieven in de BGGZ

Overzicht van de tarieven in de SGGZ

Dit betekent dat je pas na afloop van de behandeling een factuur krijgt. Deze factuur dien je zelf aan mij te betalen en je kunt deze factuur indienen bij je verzekeraar, die jou vervolgens het verzekerde deel terug betaalt. Bij een langer durende behandeling kan het factuurbedrag behoorlijk oplopen, hier dien je goed rekening mee te houden.

Zelf betalen

Indien er geen diagnose gesteld kan worden die door zorgverzekeraars vergoed wordt en je toch psychotherapie wil ontvangen, of als je er zelf voor kiest om buiten jouw verzekeraar om in psychotherapie te gaan, dan geldt een -door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor 2021 vastgesteld- tarief van €114,41 per sessie. Deze betaal je geheel zelf.

Verhindering

Tot 24 uur of 1 werkdag voor de afspraak kun je kosteloos onze afspraak afzeggen (afspraken op maandag dienen uiterlijk vrijdag vóór 13.00u geannuleerd te worden). Helaas ben ik genoodzaakt om later of niet afgezegde afspraken in rekening te brengen. Ik zal hier 50 euro voor factureren. ‘No shows’ of te laat afgezegde afspraken worden namelijk niet vergoed door de zorgverzekering.

Psychotherapiepraktijk Kersbergen hanteert de betalingsvoorwaarden van de LVVP.

Contact

Praktijk adres

Kloosterstraat 6, 5121 EL Rijen

Telefoon

Mobiel: 06-43773080